Leve de opruimers

‘Leve de Opruimers’ is het eerste prentenboek dat ik heb geillustreerd. Hiermee is een grote wens in vervulling gegaan.
In het boek
 ‘Leve de opruimers!’ maak je kennis met Pip en Teun en ook met de stofwisselingsziekte die zij allebei hebben. De ziekte is ernstig en nu nog ongeneeslijk. 

Lotte, de moeder van Pip en Teun, wilde aan Teun beter kunnen uitleggen waarom hij soms zulke nare behandelingen moest ondergaan. Maar hoe vertel je een kind over zo’n moeilijke ziekte, als je er zelf lang over hebt gedaan om al die medische termen te snappen? Samen met Esther, die de juiste woorden heeft gevonden en mijn illustraties hebben we het verhaal in rijm, ritme en beeld weten te vertellen.

 
Pip en Teun hebben allebei de zeldzame stofwisselingsziekte CLN2. We noemen dat ook wel een metabole ziekte. Daar zijn ruim 1.400 verschillende vormen van, en altijd zijn zij erfelijk. De ouders zijn zelf niet ziek en weten vaak dus ook niet dat ze drager zijn. In Nederland hebben meer dan 10.000 gezinnen één of meer kinderen met een metabole ziekte. Bij al die kinderen gaat er iets mis in de chemische fabriek van het lichaam. Vaak missen zij een bepaald enzym, waardoor het lichaam voedingsstoffen niet goed opneemt of afvalstoffen niet goed afbreekt. Hierdoor raken vitale organen - zoals hart, hersenen en zenuwstelsel - ernstig beschadigd.

Het boek kan je bestellen via de website, www.levedeopruimers.nl of rechtstreeks bij mij via een email.